НОВА ДИРЕКТНА ЛИНИЈА ОД ОХРИДСКИОТ АЕРОДРОМ: ТАВ МАКЕДОНИЈА ГО ДОЧЕКУВА ПРВИОТ ЛЕТ ОД ЛОНДОН

НОВА ДИРЕКТНА ЛИНИЈА ОД ОХРИДСКИОТ АЕРОДРОМ: ТАВ МАКЕДОНИЈА ГО ДОЧЕКУВА ПРВИОТ ЛЕТ ОД ЛОНДОН

Новите летови меѓу охридскиот ,,Свети Апостол Павле’’ и лондонскиот аеродром „Лутон“ ќе почнат вечерва. Авиокомпанијата „Визер“ ќе лета на релацијата Охрид-Лондон два пати неделно во текот на летната сезона 

Охридскиот аеродром ,,Св. Апостол Павле’’, опериран од ,,ТАВ Македонија’’,  денеска ќе го пречека првиот првиот лет од Лондон, со авиокомпанијата ,,Визер’’. 

Слетувајќи рано вечерва, на 10 јуни, авионот кој ќе дојде од лондонскиот аеродром ,,Лутон’’, во туристичкиот бисер на Македонија-Охрид, ќе донесе 133 патници. 

,,ТАВ Македонија’’ ќе го прослави првиот лет на ,,Визер’’ од Лондон на охридскиот аеродром со традиционалната церемонија за добредојде што ја приредува за секоја новоотворена дестинација - воден мост околу воздухопловот, девојки облечени во народни носии, закуска со погача и сол за патниците, како и торта за новата рута. 

-Ние во ТАВ Македонија сме многу среќни што новата авиолинија меѓу Лондон и Охрид ќе овозможи многу туристи од Англија да престојуваат на Охридското и на Преспанското езероНооваа линија ќе биде атрактивна и за македонските граѓаникако и за патниците од соседните земјибидејќи ќе биде добра можност за воспоставување на бизнис-врски и други релации со Велика Британијаизјави Зоран Крстевски, генерален директор на ,,ТАВ Македонија’’. 

Со денешниот прв лет ќе се означи отворањето на новата редовна директна линија Лондон-Охрид-Лондон во текот на летната сезона. ,,Визер’’ ќе оперира на оваа релација два пати неделно, секоја среда и секоја недела, пристигнувајќи на охридскиот аеродром во 18 часот и 15 минути и полетувајќи за лондонски ,,Лутон’’ во 18 часот и 45 минути. Во моментов, овие летови се закажани до 13 септември.     

Оваа нова рута е една од двете новонајавени авиолинии од охридскиот аеродром ова лето. Втората е Охрид-Базел, која ќе биде воведена од први јули, исто така од страна на ,,Визер’’. Воздухопловите на оваа авиокомпанија ќе летаат до швајцарскиот град секоја среда и секоја недела, до 21 октомври. 

Како резултат на овие нови авиолинии, но и како резултат на чартер-летовите од Холандија, Австрија, Швајцарија и Белгија, кои носат организирани групи на туристи во Охрид во текот на летната сезона, во ,,ТАВ Македонија’’ очекуваат пораст на авиосообраќајот на ,,Св. Апостол Павле’’ во текот на летото. 

Минатата 2014 година операторот на двата македонски аеродроми ,,ТАВ Македонија’’ опслужи речиси 1,3 милиони патници и притоа забележа пораст од 20 проценти на годишно ниво, на двата аеродроми – скопскиот ,,Александар Велики’’ и охридскиот ,,Св. Апостол Павле’’.